Ik vertel vaak dat ik werk met de 5 Elementen als leidraad. Sommigen kennen de Elementen, sommigen hebben er wel eens van gehoord maar weten niet wat het inhoud en weer anderen hebben er nog nooit van gehoord. Tijd dus om eens uit te leggen wat de Elementen inhouden en hoe ik deze gebruik in mijn behandelingen:

Volgens de oude wijsheden is het lichaam meer dan alleen materie, het is ook energie! Deze levensenergie, Qi, kunnen we niet zien, maar we kunnen het wel merken als deze niet meer optimaal lis. Is jouw energie in balans, dan voel je je heerlijk. Maar heb je vage klachten of zit e gewoon niet lekker in je vel, dan is je energie uit balans. En pas als je de balans herstelt, zul je je weer fit en vitaal voelen.Natuurlijk is je energie nooit constant in balans, het slaat wel eens door naar de ene of de andere kant. En dat is ook normaal, er is altijd beweging. De kunst is om je balans weer zo snel mogelijk terug te krijgen. soms gebeurd dit als vanzelf, zonder dat je er echt heel bewust mee bezig bent. Maar soms heb je ook even hulp nodig om de balans weer terug te krijgen. En daar wil ik je graag bij helpen.

In mijn behandelingen spelen de vijf Elementen (Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water) een grote rol. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is je levensenergie te verdelen over de vijf Elementen  en stroomt het daar in een natuurlijk beweging doorheen. Ze zijn met elkaar verbonden en voeden elkaar via verschillende wegen om de balans zo optimaal mogelijk te houden. Maar ze kunnen elkaar ook tegenwerken als er niet meer voldoende energie in een Element is. Dan wordt er extra energie uit een ander Element gehaald om in de behoefte te voorzien. Hierdoor ontstaat er dus disbalans en uiteindelijk lichamelijke, geestelijke en/of emotionele klachten.Elk Element heeft haar eigen kleur, seizoen, organen, emoties en zintuigen. Jouw klachten kan ik dus plaatsen bij een Element en de behandeling hier op aan passen. Ik breng jouw Elementen weer in balans en jouw energie kan weer goed stromen!